Haber

9 Eylül Videosu Yapay Zekayla Hazırlandı

Farklı alanlarda gerçekleştirdiği çok sayıda araştırmayla bilime gönül veren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), teknolojik gelişmeleri de yakından takip ediyor. DEÜ Rektörü Prof. Dr., Milli Mücadele Haftası kapsamında yapay zeka teknolojisi kullanılarak hazırlanan “Kurtuluşun Genç Kahramanları” başlıklı kısa videoyu izleyicilerin beğenisine sundu. Dr. Nükhet Hotar, “Kurtuluş Savaşı ve sonunda kazanılan şanlı zafer, irili ufaklı birçok kahramanlık hikâyesinden oluşan devasa bir destandır. “‘Kurtuluşun Genç Kahramanları’ başlıklı çalışmamızda, gerçekleşebileceğine canı gönülden inandığımız kurgusal bir hikâyeyle tüm kahramanlarımızı saygıyla anmak istedik” dedi.

Farklı alanlarda gerçekleştirdiği çok sayıda araştırmayla bilime yön veren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), teknolojik gelişmeleri de yakından takip ediyor. Günümüzün en merak edilen teknolojik gelişmelerinden biri olan yapay zeka alanında Rektörlük bünyesinde bir süredir yürütülen çalışmalar ilk meyvelerini verdi. DEÜ’nün tüm sosyal medya video içerikleri, etkinlik kayıtları ve canlı yayınlarının yanı sıra ‘Yüzyılın Felaketinde Yüzyılın Dayanışma’ belgeseli gibi saygın projelerin yapımcılığını da üstlenen İç Yapımlar grubu bu kez bir görüntüye imza attı. neredeyse tamamı yapay zeka teknolojisiyle oluşturulmuş içerik çalışması. İzmir’in bağımsızlık mücadelesinde aktif rol alan bir grup çocuğun hikâyesini bu çocuklardan birinin ağzından anlatan ‘Genç Kurtuluş Kahramanları’ adlı kurmaca film, sosyal medyada paylaşıldı. 9 Eylül’den sonraki Milli Mücadele Haftası.

ÜRETİM SÜRECİNDE FARKLI PROGRAMLAR KULLANILDI

Birden fazla yapay zeka aracı kullanılarak oluşturulan filmin yapım süreci şu şekilde gerçekleşti: Bir yapay zeka uygulamasına tek cümlelik ipucu verildikten sonra bu ifadeye uygun senaryo taslağı yazıldı. Bu senaryo taslağındaki cümleler kullanılarak sinemayı oluşturacak görseller yapay zeka kullanılarak yeniden üretildi. Daha sonra başka bir yapay zeka aracılığıyla filmin anlatıcı karakteri için senaryo taslağından yola çıkarak bir monolog yazıldı. Tamamı İngilizce olarak üretilen süreçlerin ardından iki farklı yapay zeka uygulamasıyla Türkçe çevirisi yapıldı. En uygun çeviri seçildikten sonra bu metin başka bir yapay zeka tarafından seslendirildi. Daha önce oluşturulan görseller bu ses kaydına uygun olarak sıralandı ve kurguda görsellere küçük hareketler eklendi. Son aşamada ise birçok farklı yapay zekanın oluşturduğu müzikler arasından en uygun olanı seçilerek sinema tamamlandı.

DOĞRU OLACAĞINA İNANIYORUZ

Konuyla ilgili açıklama yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, üniversitemize adını veren güzel şehrimizin kurtuluş gününde böyle bir çalışmayı kamuoyuyla paylaşmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, şunları söyledi: ” Kurtuluş Savaşı ve sonunda elde edilen büyük zafer, irili ufaklı birçok kahramanlık öyküsünden oluşan devasa bir destandır.’Kurtuluşun Genç Kahramanları’ başlıklı çalışmamızda, tüm kahramanlarımızı, kurmaca bir öyküyle saygıyla anmak istedik. Gerçekleşebileceğine tüm kalbimizle inanıyoruz.Daha önce farklı çalışmalarla kendini kanıtlamış ve hiçbir şekilde desteğimizi esirgemediğimiz İç Üretim ekibimiz, yürüttükleri araştırmanın ardından böylesine anlamlı bir günde böylesine keyifli bir çalışmaya imza attı. Bir süredir yapay zeka üzerinden içerik üretmeye devam eden Erdoğan, “Tüm çalışma arkadaşlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyor, bu vesileyle şehitlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

gole-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu