Haber

Avustralya’da sabıka kaydı bulunan sığınmacılara hapis cezası

Avustralya’da, Yüksek Mahkeme kararıyla yaklaşık 80 sığınmacının serbest bırakılmasının ardından hükümet, sabıka kaydı bulunan sığınmacıları kurallara uymamaları halinde 5 yıla kadar hapisle cezalandıracak bir yasa tasarısı sundu.

Göç, Vatandaşlık ve Kültür Bakanı Andrew Giles, Yüksek Mahkeme’nin 8 Kasım’da sığınmacıların süresiz olarak gözaltı merkezlerinde tutulmasının yasa dışı olduğuna karar vermesinin ardından 80 yabancı uyruklu kişinin serbest bırakılmasının ardından getirilen yasa tasarısı hakkında bilgi verdi.

Söz konusu yasa tasarısında, sabıka kaydı bulunan sığınmacıların elektronik takip cihazlarıyla donatılacağı ve belirli bir alandan çıkmalarına izin verilmeyeceği öngörülüyor.

Mültecilerin bu kurallara uymamaları halinde 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları planlanıyor.

Giles, “Bu önlemler toplumun güvenliği ve halkın hak ve çıkarlarıyla tutarlıdır” dedi. İfadesini kullandı.

“Sığınmacının süresiz olarak gözetim altında tutulması hukuka aykırıdır” kararı

8 Kasım’da Yüksek Mahkeme, süresiz olarak gözaltı merkezlerinde tutulan ve sınır dışı edilmesi durumunda gönderecek yeri bulunmayan Rohingya Müslümanı sığınmacının durumunun hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Emsal teşkil eden karar, sığınmacıların gidecek hiçbir yeri olmaksızın süresiz olarak gözaltında tutulması uygulamasına son verilmesinin yolunu açtı.

Bunun ardından çeşitli suçlardan gözaltı merkezlerinde tutulan 80 mülteci serbest bırakıldı.

gumusova-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu