Ekonomi

Borsaya yatırımcı ilgisi rekor kırdı

Yerli reel yatırımcı sayısı Kasım ayında yüzde 17,6 ile aylık bazda Nisan 2021’den bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirirken, Borsa İstanbul yerli yatırımcıların getiri arayışındaki önemli duraklarından biri olmaya devam ediyor.

Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) Kasım ayına ilişkin bilgileri, yerli yatırımcının Borsa İstanbul’a olan güçlü ilgisinin devam ettiğini ortaya koydu.

MKK verilerinden derlenen bilgilere göre yerli gerçek yatırımcı sayısı kasım ayında 502 bin 17 kişi artarak 3 milyon 311 bin 492’ye ulaştı. Aylık bazda kaydedilen yüzde 17,6’lık artış, Nisan 2021’den bu yana en hızlı değişim oldu.

Yerli reel yatırımcının portföy değeri söz konusu dönemde yüzde 29 artarak 906 milyar liraya yükselse de Ekim ayındaki yüzde 30,7’lik artışın biraz altında kaldı.

Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yatırımcı sayısı yüzde 39,7 artarken, yerli gerçek yatırımcıların portföy değeri yıllık bazda yüzde 234,3 arttı. Yerli gerçek yatırımcıların portföy değerindeki yıllık artış, rekor düzeydeki en güçlü artış oldu.

Analistler, portföy değerindeki rekor artışın, BIST 100 endeksinin Borsa İstanbul’da yıl başından bu yana sergilediği performansla yakından ilgili olduğunu söyledi.

Borsaya yönelişte getiri arayışlarının değerli bir rol oynadığına işaret eden analistler, BİST 100 endeksindeki artışın yıl başından bu yana yüzde 160’ı geçtiğini ve bu durumun yükselişte etkili olduğunu kaydetti. yatırımcı sayısı

Yerli yatırımcı portföyünün büyük çoğunluğu 1 milyon TL ve üzeri portföye sahip.
Yerli gerçek yatırımcıların 906 milyar liralık portföy büyüklüğünün yüzde 74’ünü portföyü 1 milyon lira ve üzeri bireyler oluştururken, bunu yüzde 9 ile portföy değeri 500 bin ila 1 milyon lira arasında olan kişiler izledi.

Söz konusu bilgiler aylık bazda değerlendirildiğinde, 1 milyon TL ve üzeri portföy sahiplerinin toplam portföy içindeki payı Ekim ayında yüzde 72,5 seviyesinde gerçekleşti.

Kasım ayı verilerine göre yerli reel yatırımcılar arasında 100 bin TL’ye kadar portföyü olan kişiler bu kalemde portföy büyüklüğünün yüzde 4,6’sını oluşturdu.

MKK’nın elinde bulunan menkul kıymetlerin toplam değeri 6.7 trilyon lira.

Borsa İstanbul’da bakiyesi bulunan yatırımcı sayısı 6 milyon 252 bin 782 kişiye ulaştı.

MKK’nın elinde bulundurduğu menkul kıymetlerin piyasa değeri Kasım ayında 6.73 trilyon TL’ye ulaştı. Söz konusu değerlerin yüzde 84’ünü 5,63 trilyon lira ile hisse senetleri oluştururken, onu 650 milyar lira ile yatırım fonları ve 240 milyar lira ile Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) izledi.

Hisse senetlerinin 2,39 trilyon lirası borsada işlem gören, 3,24 trilyon lirası ise borsada işlem görmeyen hisselerden oluştu.

Borsada işlem gören şirket sayısı 484’e ulaşırken, yerli yatırımcıların ilgisinin sürmesiyle halka arzların devam etmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu