Haber

İsrail’in Endonezya Hastanesi’ne saldırısında 8 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi’ndeki Endonezya Hastanesi’ne düzenlediği saldırıda en az sekiz Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Filistin’in resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail ordusunun roketleriyle vurulan hastanede onlarca kişi yaralandı. Bombardıman nedeniyle hastanenin ikinci katı büyük hasar görürken, saldırıda yaralananlardan ikisinin doktor olduğu belirtildi. Saldırı hastanede elektrik kesintisine neden oldu. 140 yataklı olduğu belirtilen sağlık kuruluşunda 650 hastanın tedavi gördüğü ve yaklaşık 150 kişinin de yaralandığı bildirildi. Hastaneyi abluka altına alan İsrail güçlerinin, çevredeki yüksek binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirdiği, hastane kapısı önünde her türlü harekete kurşunlarla karşılık verdiği paylaşıldı.

SINIR TANIMAYAN DOKTORLAR ‘DERHAL SON’ DAVETİNİ YİNELEDİ

Gazze’deki duruma ilişkin bir açıklama yapan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de sürekli akan kanın durdurulması için derhal ateşkes çağrısında da bulundu.

Fransa merkezli MSF’nin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, 19 Kasım Pazar günü Nasır Hastanesi’ne yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta gerçekleştirilen hava saldırısı sonucu 70 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Gazze’nin güneyinde, aralarında ağır yanıklar bulunan çok sayıda çocuğun da bulunduğu 122 yaralı dakikalar içinde hastaneye kaldırıldı. Açıklamada, MSF üyelerinin hizmet verdiği yanık ünitesinde her gün yaklaşık 10 ameliyatın yapıldığı, hastanenin dolu olduğu ve yaralıların sırada beklemek zorunda kaldığı belirtildi.

3 GAZETECİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

Gazetecileri Savunma Platformu’nun (CPJ) açıklamasına göre, hafta sonu Gazze’de düzenlenen saldırılarda üç gazeteci daha hayatını kaybetti. İsrail-Filistin çatışmalarında 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybeden basın emekçilerinin sayısı 48’e yükseldi.

Reuters’in haberine göre çatışmaların başlangıcından bu yana çoğu Gazze’de olmak üzere 43 Filistinli, 4 İsrailli ve bir Lübnanlı gazeteci hayatını kaybetti. Buna göre gazeteci ve Press-House Filistin basın örgütünün yönetim kurulu başkanı Belal Jadallah dün hayatını kaybetti. Jadallah dün kız kardeşine Gazze şehrinden bölgenin güneyine doğru yola çıktığını söyledi. Kız kardeşi Jadallah’ın 19 Kasım Pazar günü Gazze şehrinin Zeytun bölgesinde öldürüldüğünü duyurdu. Açıklamada Jadallah’ın İsrail tanklarından açılan ateş sonucu yaralandığı ve kaldırıldığı tıp merkezinde hayatını kaybettiği belirtildi.

CPJ’in açıklamasına göre serbest gazeteciler Hassouna Sleem ve Sary Mansour da İsrail’in Cumartesi günü Bureij Mülteci Kampına düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti.

BM TEMSİLCİSİ: Vahşet HİÇBİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLEMEZ

İsrail-Filistin çatışmaları 40 günü aşkın süredir devam ederken, Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansour, bu ayki BM Güvenlik Konseyi Lideri (Çin) olan BM Genel Sekreteri’ne gönderdiği mektuplarda, ve BM Genel Kurulu Başkanı, şunları söyledi: Yaşananlarla ilgili bilgi verdi. Mansur, İsrail’in Gazze Şeridi’nde yaptığının vahşet ve terör olduğunu, hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini belirtti.

Mansur mektubunda, “İsrail’in Gazze Şeridi’nde uyguladığı vahşet ve terör insanlığa hakarettir ve hiçbir mazeretle meşrulaştırılamaz.” dedi. Mansur, tahmini verilere göre Gazze’de 3 bin 250’si kadın, 5 bini çocuk olmak üzere 12 bin 200 kişinin hayatını kaybettiğini, 29 bin kişinin de yaralandığını belirtti.

‘4 BİN KİŞİ ENKAZ ALTINDA’

Enkaz altında 4 bin kişinin bulunduğunu belirten Mansur, işgal altındaki Batı Şeria’da 200’den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 3 bin kişinin de yaralandığını bildirdi. Mansur, sivillere Gazze’nin kuzeyini boşaltıp güneye gitme talimatı veren İsrail’in güneyi bombalamaya devam ettiğini, Tel Aviv yönetiminin dünyadan gelen ateşkes davetlerini görmezden geldiğini belirtti.

Mektubunda İsrail’in Yakın Doğu’da BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na bağlı onlarca kurum ve binayı doğrudan hedef aldığını belirten Mansur, bu saldırılar sonucunda yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, şunları kaydetti: BM bayrağının himayesi defalarca buna maruz kaldı.” “Buna nasıl izin verildi?” O sordu. BM’nin 21 bağımsız raportör uzmanı ve kuruma bağlı çalışma gruplarının ateşkesin bir an önce hayata geçirilmesi yönündeki çağrılarına dikkat çeken Mansur, bu uzman ve raportörlerin “İsrail’in Filistin halkını yok etme niyetinin açık olduğu” yönündeki uyarılarına dikkat çekti.

Riyad Mansur, Filistinli sivillerin korunması ve zorunlu göçün durdurulması çağrısında bulunarak, BM Genel Kurulu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin insanlığa karşı suçları ve savaş suçlarını durdurmak için somut adımlar atması gerektiğini, kararların tek başına çözüm olamayacağını kaydetti. Filistin’deki krize.

İSRAİL ORDUSU: 2 ASKER DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

Öte yandan İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze’nin kuzeyinde yaşanan çatışmalarda 2 İsrail askerinin öldüğü belirtildi. Gazze Şeridi’nde 31 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 65’e yükseldi. (DIŞ HABER)

atkaracalarajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu