Haber

Önder Erdoğan’dan iki ülkeye seçim sonrası ilk ziyaret

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Nemesis Anıtı ile ilgili olarak, “Osmanlı döneminde Azerbaycanlı kardeşlerimizi, asker ve diplomatlarımızı şehit eden teröristler için Ermenistan’ın başkenti Erivan’a heykel dikmeleri kabul edilemez bir adımdı.” hava sahamız. Ermenistan’ın bu yanılgıyı düzeltmesini bekliyoruz.” dedi.

Çavuşoğlu, Azerbaycan’dan gelen TBMM heyetindeki gazetecilerin sorularını Muratpaşa ilçesindeki bir otelde yanıtladı.

Azerbaycan’ın Ermenistan’ın işgal ettiği toprakları kurtardığını ve bölge halkının artık güven ve barış içinde yaşamak istediğini belirten Çavuşoğlu, Azerbaycan’ın barışa hazır olduğunu ve kapsamlı bir barış antlaşması teklif ettiğini bildirdi.

Bu anlaşmanın bir an önce görüşülerek imzalanması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Kafkasya’da, Güney Kafkasya’da kalıcı barış istiyoruz. Azerbaycan’ın bu adımlarını destekliyoruz. Azerbaycan ile Ermenistan arasında atılacak olumlu adımları da destekliyoruz. Biz de bu süreci destekliyoruz” diyen Erdoğan, “Bu amaçla Ermenistan ile bazı adımlar attık. Müzakerelere başladık. Özel temsilciler atadık.” dedi.

Azerbaycan’ın sadece bu bölgedeki değil tüm dünyadaki çıkarlarını önemsediklerini belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin çıkarlarının Azerbaycan için de önemli olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, Ermenistan’da açılan “Nemesis Anıtı”na da değinerek şunları söyledi:

“Osmanlı döneminde Azerbaycanlı kardeşlerimizi, asker ve diplomatlarımızı şehit eden teröristler için Ermenistan’ın Erivan kentinde heykel dikmeleri kabul edilemez bir adımdı. Biz de önlemler aldık, hava sahamızı üçüncü ülke uçaklarına kapattık. .Ermenistan artık bu yanlışını düzeltmelidir.Biz Ermenistan’ı bekliyoruz.Ermenistan’a ön şart koymadık.’Bu uydurma soykırım iddialarını bırakın, böyle bir adım atacağız’ demedik. Onlar da bize kaide dayatamazlar tanıyasınız diye.Çünkü bu bir palavradır.Bu bir uydurmadır, Azerbaycan’da kabul edilemez bir adımdır.Biz o tarafta bazı karşı adımlar attık, eğer yaparlarsa. düzeltme değil karşı adım atacağız. Ama burada kalıcı bir barış için Ermenistan’ın da samimi olması gerekiyor. Laçin Koridoru’ndaki provokasyonlardan vazgeçilmesi gerekiyor. Silah göndermek gibi faaliyet ve provokasyonlardan vazgeçilmesi gerekiyor.”

Türkiye olarak her zaman Azerbaycan’ın yanında olduklarını ifade eden Çavuşoğlu, Azerbaycan’ı hiçbir zaman yalnız bırakmadıklarını ve bırakmayacaklarını ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin genel olarak Azerbaycan ile olan bağlantılarının dünyada örnek teşkil ettiğini belirterek, bu bağlantıların bu seviyeye gelmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in büyük payının olduğunu ifade etti.

Haydar Aliyev’in Türkiye ve Azerbaycan için “Tek millet, iki devlet”, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Azerbaycan’ın sevinci, sevinci, açısı, hüznü” sözlerini hatırlatan Çavuşoğlu, bu anlayışla atılan adımların ortasında değerli adımlar atıldığını söyledi. iki ülke.

Kimlikli yolculukların başladığını, ekonomik çıkarların ve iş birliklerinin her geçen gün güçlendiğini anlatan Çavuşoğlu, çalışmaların bu şekilde devam edeceğini bildirdi.

Türkiye olarak Türk dünyasına güç katmak için Türk Devletleri Teşkilatı’nı kurduklarını belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda Avrupa’nın gaza ihtiyacı var, Azerbaycan’ın da gaza ihtiyacı var. Eskiden Azerbaycan’ın yerini bilmeyenler Bakü’ye gitmeye başladılar, ‘Bize de gaz verin’ demeye başladılar. ‘Aliyev de çok iyi bir lider’ demeye başladılar. Ama bu bir çıkar dünyası, bizim için değerli olan ne, Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın çıkarları, halkımızın refahı için ne yapmalıyız, onun kapasitesini artırmamız gerekiyor, aynı zamanda ticarette de merkez oluyoruz. Doğu-batı orta koridor olarak.Diğer kardeş ülkeler Türkiye,Azerbaycan,Özbekistan,Türkiye,Azerbaycan,Kazakistan ile birlikte daha önce Türkmenistan ile üçlü,dörtlü formatlar ile devam ediyor.Formatlarla birlikte merkez oluyoruz. ticaret ve enerji Bundan da faydalanmamız gerekiyor.Bugün sadece kendimiz için değil,doğal gaz ve enerji için de dünyanın,özellikle Avrupanın ihtiyacını karşılamak için işbirliği yapıyoruz.İnşallah devam ederiz. seçimden sonra da benzer önemli adımlar atmak.”

AZERBAYCAN VE KKTC ZİYARETİ İÇİN

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimden sonra ilk nereyi ziyaret edeceği sorusuna Çavuşoğlu, Erdoğan’ın seçimden sonra ilk olarak Azerbaycan ve KKTC’yi ziyaret edeceğini söyledi.

İran, Rusya ve Suriye dışişleri bakanlarının Moskova’da bir araya gelmesinin sorusu üzerine Çavuşoğlu, Suriye’de terörün ortadan kaldırılması, Suriye’de güvenilir bir altyapının kurulması ve göçmenlerin Suriye’ye dönüşü ile kalıcı barışın sağlanmasına ilişkin konuların ele alındığını söyledi. ve Suriye’de istikrar. değerlendirildiğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu