Haber

Son dakika haber: Alev Alatlı vefat etti

“Yaseminler Hala Sigara İçiyor mu?”, “İşkenceci”, “OK Musti Türkiye Tamam”, “Defy Destiny A.Ş.” “Schrödinger’in Kedisi” ve “Schrödinger’in Kedisi” dahil pek çok eser yazan yazar ve eğitimci Alev Alatlı, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.



BAKAN KOCA’DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Alatlı’nın ölümüyle ilgili, “Alev Hanım’ı kaybettik. Bir süredir tedavi görüyordu. Ziyaretine gittiğimde ‘Bu toprakları ona daha çok sevdirmeliyiz’ dedim. Bu açıklamayı aydınlarımıza, yöneticilerimize, ülkemizin bugününe ve geleceğine etki etme gücüne sahip olan herkese bir vasiyet olarak anladım.Alev Alatlı fikir ve sanat hayatımızın büyük isimlerinden biriydi.2014 yılında edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü başta olmak üzere birçok ödüle layık görüldü.” Hepimize başsağlığı diliyorum.”açıklamayı yaptı.

ALEV ALATLI KİMDİR?

1944 yılında İzmir’de doğan Alev Alatlı, liseyi Japonya’nın Tokyo kentinde okudu. Lisans derecesini ODTÜ’den Ekonomi ve İstatistik alanında, yüksek lisansını ise Fulbright bursuyla gittiği ABD’nin Vanderbilt Üniversitesi’nden (Nashville, Tennessee) Ekonomi ve Ekonometri alanında aldı.

Daha sonra ideoloji okumaya başlayan Alatlı, New Hampshire’daki Dartmouth College’da doktora çalışmalarına devam etti. İlahiyat, Aydınlar ve Medeniyet Tarihi konularına yoğunlaştı. 1974 yılında Türkiye’ye dönerek İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğretim görevlisi ve Ankara Devlet Planlama Teşkilatı’nda kıdemli iktisatçı olarak çalıştı. Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley) ile ortak psikodilbilimsel çalışmalar yürüttü.

Cumhuriyet Gazetesi ile birlikte “Bizim İngilizce” adlı dergiyi çıkaran Alatlı, daha sonra Türkiye Yazarlar Kooperatifi’nde (YAZKO) genel başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

1985 ve 1986 yıllarında Edward Said’in “Haber Ağlarında İslam” (İslam’ı kapsayan) ve “Filistin Sorunu” adlı kitapları yayımlandı. Filistin davasını duyurmaya yönelik çalışmaları, 1986 yılında Tunus’ta sürgünde bulunan Yaser Arafat tarafından “Özgürlük Madalyası” ile onurlandırıldı.

2006 yılında Rusya’da Mikhail Aleksandrovich Sholokhov 100. Yıl Edebiyat Ödülü’nü aldı.

2014 yılında edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı.

Bülent Ecevit Üniversitesi 2012 yılında; 2017 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından kendisine fahri doktora unvanı verildi.

2005-2017 yılları arasında Kapadokya Meslek Yüksekokulu mütevelli heyeti başkanlığını yaptı. 2017 yılı itibarıyla Kapadokya Üniversitesi mütevelli heyeti başkanlığını yaptı.

Telif hakkıyla korunan ilk eseri “Entelektüel Despotizm”dir. Bunu 1985’te “Yaseminler Hala Sigara İçiyor mu?” izledi. izledi. Yazarlar Birliği’nin “Yılın En İyi Romanı” ödülünü alan İşkenceci, 1987 yılında yayımlandı.

“Viva La Muerte” “İşkenceci” izliyor “Orada kimse var mı?” Dörtlünün öncüsü oldu. 1992 yılında yayınlanan “Viva la Muerte”, “Nuke Turkey!”, “Valla, Sen Kurdu Besle Beni” ve “Tamam Musti, Türkiye tamam!” 1993’te. izledim. “Destiny Inc.’e meydan okuyun.” 1995’te yayımlandı. 1999’da “Eylül 1998” adlı küçük bir düzyazı denemesi, ardından 2000’de “Schrödinger’in Kedisi, Kabusu” ve 2001’de “Schrödinger’in Kedisi Rüyası” yayınlandı. “Gogol’ün İzinde”, “Aydınlanma Değil Şefkat” 2004 sonbaharında yayımlandı. Bunu “Dünya İzleme” ve “Aman Ruhum!” izledi. Ey uhyniyem!” izledi.

2009’da “Hollywood’u Kapattığım Gün”, 2011’de “Funda’nın Mutfak Rehberi” ve 2013’te “Beyaz Türkler Lanet Ediyor” yayımlandı. Dört ciltlik “Metinler” kitabının derleyicisi olarak önemli bir rol oynadı. Batıya Yön Veren” ve Kapadokya Meslek Yüksekokulu Yayınları tarafından yayınlanan iki ciltlik “Bize Yön Veren Metinler” kitaplarından oluşuyor. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bu çalışma, hem Batı’da hem de İslam dünyasında yaklaşık üç bin yıllık bir düşünce serüvenine ışık tutuyor. 2018’de yayınlanan “Sadece Bu Şekilde Düşündüğümü Söylemiyor!” Akıl yürütme ve muhakeme kurallarına dikkat çeker.

Alatlı’nın röportajlarından oluşan “Alev Alatlı’yla Türkiye ve Dünya” ve gazete yazılarından derlenen “Şimdi Değilse Ne Zaman?”. 2002, “Hayır Diyebilmeli!” 2003, “Unutma! Ayrıca 2004 yılında “Geçmişin Geleceğindir”, 2008 yılında “Yorumsuz” ve 2009 yılında “Aklın Yolu Aynı Değil” gibi kitapları da bulunmaktadır.

Bülent Ecevit Üniversitesi 2012 yılında; 2017 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından kendisine fahri doktora unvanı verildi.

2005-2017 yılları arasında Kapadokya Meslek Yüksekokulu mütevelli heyeti başkanlığını yaptı. 2017 yılı itibarıyla Kapadokya Üniversitesi mütevelli heyeti başkanlığını yaptı.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu