Ekonomi

Züccaciyedeki ‘hasar’ ihracatla onarılacak

Nurdoğan ARSLAN ERGÜN

Afet nedeniyle üretimlerini durdurmak zorunda kalan bölge firmaları, yeniden üretim için istihdam sorununu çözmeye çalışıyor. Geçen yıl 6,1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşan şube, 4,8 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi.

Çin’deki açık nedeniyle pandemi döneminin galibi olan züccaciye bölümü, ‘daha fazla çalışma’ avantajıyla deprem bölgesindeki üretim kaybını kapatmak istiyor. Züccaciye Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, kesimde çelik, alüminyum ve plastik alanında büyük firmaların bölgede yer aldığını ve bu firmaların deprem nedeniyle üretimi durdurduğunu belirterek, 2-3 aylık kesim üretiminde yüzde 15’e varan kayıp.

“Yüzde 20 daha fazla üretmek avantaj olacak”

Züccaciye branşının her yıl yüzde 10 büyüme hedefiyle çalıştığını belirten Öksüz, “Geçen yılı 6.1 milyar dolarlık ihracatla kapattık. Bu yıl hedefimiz 7 milyar dolara ulaşmaktı. Ancak deprem nedeniyle bu hedefin revize edilmesi gerekecek.

Burada önemli bir avantaj; Özellikle bölge firmalarımız 2022 yılı sonuna kadar işçilik, enerji gibi maliyetlerin artacağı öngörüsüyle çok çalışarak ihtiyacın yüzde 20 fazlasını ürettiler. Dolayısıyla bu 2-3 ay zaten biraz durgun geçecekti. ” Bu nedenle ciroların hızla toplanabileceğini ve üretime geçilebileceğini söyleyen Öksüz, “Ancak bölgedeki en büyük sorun barınma ve istihdam.

Fabrikaların bir an önce faaliyete geçmesi gerekiyor. Bunun için çalışacak personelin barınma sorunu acilen çözülmeli” dedi. Mesut Öksüz, çok sayıda çalışanın bölgeden ayrıldığına dikkat çekerek, bölge firmalarının konteyner kurarak çözüm bulmaya çalıştığını söyledi. çalışıyor, gidenler de dönecek.

“Nisan, Mayıs, Haziran siparişleri alındı”

2-3 aylık üretim kaybının kendisini olumsuz etkilemeyeceğini ancak devam etmesi durumunda yük olacağına dikkat çeken Öksüz, “Özellikle pandemi sonrası büyüyen sektörümüz bunun yerine sipariş usulü ile çalışıyor. Stokta. Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için üretim yapan fabrikalarımız var. İyileşme uzun sürerse sorun olabilir. Çalışanlarla ilgili belirsizlikler, maaşlar ne olacak, devlet ne kadar destek verecek? Bu sorunların acilen çözülmesi gerekiyor” dedi.

“Talep iptallerini duyuyoruz”

Mesut Öksüz, Türkiye züccaciye sektörünün dünya pazarında söz sahibi olduğunu söyledi. Öksüz, “Özellikle pandemi sürecinde çok çalıştık. Çin’in kapanmasıyla pazar ağımızı genişlettik ama Çin yeniden sahaya çıktı. Bu gücü kaybedersek 10 yıl çalışsak da tekrar kazanamayız.”

Maliyetler nedeniyle Çin ile rekabet etmenin mümkün olmayacağını belirten Öztürk, “Dünyada Çin malına talep var. Türkiye’den de bir miktar talep kaybı olduğunu duyuyoruz. Çin, sektör ihracatının yüzde 50’den fazlasını yapıyor. Dolayısıyla kalan yüzde 50’den pay almaya çalışıyoruz. Burada da Almanya ve İtalya bizim rakibimiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu