Ekonomi

2023 narenciye ihracatında hedef 1 milyar doları geçmek

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve İzmir İl işbirliğiyle yürütülen ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ kapsamında 5 bin adet Akdeniz Meyve Sineği kapanı Menderes Gümüldür Tarım ve Orman Müdürlüğü, kalıntısız ve pahalı katma üretim yapmak amacı ile. nda düzenlenen törenle üreticilere dağıtıldı.

Törene AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Ayrılmaz Çankırı, Menderes Kaymakamı Cevat Çelik, Menderes Belediyesi Başkan Yardımcısı Erkan Özkan, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa İhtimam, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Lideri katıldı. Hayrettin Uçak ve üreticileri.

Dünya narenciye üretiminde 8., ihracatta ise 4. sıradayız.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Öncelikle Tarım ve Orman İl Müdürümüz Mustafa Özen’e, değerli ilçe müdürlerimize, kaymakamlarımıza, bölge milletvekillerimize, Tarım ve Orman Bakanlığı’na duyarlılıkları ve özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. son bir yıldır biyoteknik işlerde çalışıyoruz.Teknik çalışanlara ve üreticilerimize teşekkür ederim.Üretim ve ihracatta başarı için iki temel kuralımız var.Köksüz üretim ve kaliteli üretim.Dünya narenciye üretiminde 8., 4. Sıradayız. 2022 yılında Türkiye’nin narenciye ihracatı 904 milyon dolar olurken, mandalina 463 milyon dolar ile ihracat lideri oldu.Limon ihracatımız 273 milyon dolar olurken, portakal ihracatımızdan 98 milyon dolar, greyfurt ihracatımızdan 69 milyon dolar gelir elde ettik. 2023 yılında narenciye ihracatında 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz” dedi. söz konusu.

Avrupa ve Rusya bizim için en değerli pazarlar ve bu pazarlara girebilmek için kalıntısız üretim çok önemli.

Başkan Uçak, “Kalıntısız ve kaliteli üretim, yerimizi kaybetmemek ve daha ileriye gitmek için hayati önem taşıyor. Bu nedenle üreticilerimizin kalıntısız üretim yapmalarını her zaman destekliyoruz ve bu konuda yapılması gerekenler konusunda tüm paydaşlar olarak sorumluluk taşıyoruz. Bu kapsamda biyoteknik çalışmaları da destekliyoruz. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile birkaç yıldır üreticilerimize Akdeniz Meyve Sineği tuzakları dağıtmaktayız. Sorunsuz Tarım Uygulamaları Projesini yürütüyoruz. Birlik olarak 3 yıldır bölgelerden numune alarak kalıntı açısından problemli bölgeleri belirlemeye çalışıyoruz. Avrupa ve Rusya bizim için en değerli pazarlar ve kalıntısız üretim bu pazarlara girmek için çok değerli. Bu pazarları kaybetmemek için her zaman birlikte çalışmaya devam etmeliyiz. Bitkisel üretimdeki biyoteknik çabanız bizim için memleket sorunudur. Eylül ayında başlayacak olan narenciye sezonumuzu hayırlı ve bereketli geçirmenizi dilerim.” dedi.

5 bin tuzak dağıtıldı

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Ayrılan Çankırı, “İzmir tarımın ve turizmin kalbidir. Tüm üreticilerimiz akıllı tarım ile üretim yapmaktadır. Üretici ve firmaların bir araya gelmesi gündemimizde. Takviyelerle üreticiyi garantili işlerle buluşturduk. Küresel ısınma ile mücadele ediyoruz, özellikle Menderes havzasını iyi korumalıyız. ÇKS kaydı ile ilgili sıkıntıları Bakanlığımıza taşıdık ve en kısa zamanda çözeceğiz. Artık üretici bazında ÇKS kayıtları olacak. Akıllı tarım, zararlılarla mücadelede değerlidir. Bu nedenle bugünkü etkinliğimizde üreticilerimize 5 bin adet tuzak dağıtıldı.” söz konusu.

İyi Tarım Uygulamalarında Ege’de Birinciyiz

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa İhtimam, “160 bin ton mandalina üretimimiz var. Satsuma, mandalina tadı ve aromasıyla dünya çapında bilinir. Seferihisar, Selçuk ve Menderes’teki Satsuma mandalina üretiminin %80’i ihraç edilmektedir. Yani herhangi bir sorun yaşamamamız lazım, boşa giden nüfusu ile çabada kullanılan kimyasal kalıntıdan dolayı geri dönmemesi gerekiyor. Biyoteknik çaba gerekli Akdeniz meyve sineğine ihracat için sıfır tolerans vardır. O yüzden bu tuzaklar çok değerli. Tüm bölgenin çaba göstermesi gerekiyor. 10 gün içinde iki mahalledeki tüm üreticilere ücretsiz tuzak dağıtacağız. Bakanlığımız İyi Tarım Uygulamaları üretimine takviyeler yapıyor. İnce Tarım Uygulamalarında Ege’de birinciyiz” dedi. söz konusu.

Tarımsal planlama ve üretim planlamasında ilk adımı 2024 üretim döneminde atacağız.

Özen, “Çiftçilerimiz bilinçli ve özverili üretiyor, biz güvenilir üretiyoruz. Bakanlığımızla birlikte radikal adımlar atacağız, tarım kanununda değişiklik yapacağız. Kanunla birlikte 2024 üretim döneminde üreticiyi sevindirecek tarımsal planlama ve üretim planlamasının ilk adımını atacağız. İzmir’de nerede ve ne kadar üreteceğiz bu planlama yapılacak. 150 bin üreticiden 50’si ÇKS’ye kayıtlı. ÇKS’yi mal olarak değil, üretici olarak yapıp kayıt altına alacağız. Domates hasat mevsimindeyiz. Salça fabrika sahipleri üreticilerimizin emeğinin karşılığını alsınlar. Sözleşmeli üretimle ilgili yeni bir mevzuat çalışması var. İklim değişikliğinden kaynaklanan zararları en aza indirmek için üreticilerimizin sigortalanmasının önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum.” dedi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından “Dünya Gıda Kahramanı” ödülü

Turuncu Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Lideri Gürsel Appa, “Yerli üretimlerle kamu şubesi her zaman Turuncu Ellerin yanında oldu ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından “Dünya Gıda Kahramanı” ödülüne layık görüldük. Tüm bölge kadınlarını aramızda görmek istiyoruz. Mandalinadan ürettiğimiz tüm eserler artık Migros’ta satılacak. Dubai’ye de teklif yaptık. Bölge halkı olarak tüm çalışmalarımızı katma değere dönüştürelim ve ekonomiye kazandıralım” dedi. söz konusu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

karahalli-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu