Haber

Husiler Kızıldeniz’de ABD savaş gemisini vurdu

Husi Askeri Sözcüsü Yahya Seri, X sosyal medya platformuna yaptığı açıklamada, Husi güçlerinin Kızıldeniz’de ABD Donanması’na yönelik saldırısı hakkında bilgi verdi.

ABD Donanması destroyeri ‘USS Gravely’yi uygun deniz füzeleriyle hedef aldıklarını belirten Seri, saldırının Filistin halkına destek vermek ve ABD ile İngiltere’nin Yemen’e yönelik saldırılarına yanıt vermek amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Seri, ” Yemen Silahlı Kuvvetleri, Kızıldeniz ve Umman Denizi’nde ülkemize yönelik saldırıya katılan tüm Amerikan ve İngiliz savaş gemilerinin güçlerimizin hedef bankası içerisinde olduğunu ve meşru savunma hakkı kapsamında hedef alınacağını teyit etmektedir. Vatanımızın, milletimizin ve milletimizin.” söz konusu.

Yemen halkının Filistin davasına yönelik tutumuna dikkat çeken Seri, şunları söyledi: Yemen Silahlı Kuvvetleri, Gazze’ye yönelik saldırı duruncaya ve abluka kaldırılıncaya kadar İsrail veya ona bağlı gemilerin işgal altındaki Filistin limanlarına gidiş ve dönüşlerini engellemeye devam edecek.“dedi.

Kızıldeniz’deki durum

İran’ın desteklediği Yemen’deki Husiler, İsrail’in İsrail’e tepki olarak 31 Ekim 2023’te İsrail şirketlerine bağlı olduğunu söyledikleri ticari gemileri Yemen açıklarında ele geçirmeye ve bir kısmına insansız hava aracı ve füzelerle saldırmaya başladı. Gazze’deki saldırılar.

ABD güçleri bu dönemde Yemen’den atılan füzeleri ve kamikaze insansız hava araçlarını birçok kez düşürdüklerini duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te Husi güçlerine karşı bir grup ülkenin katılımıyla “Refah Muhafızı Operasyonu” adı verilen çok uluslu bir “deniz görev gücü” oluşturulduğunu duyurdu.

31 Aralık 2023’te Kızıldeniz’de İsrail’e bağlı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak’ta İsrail’i desteklediği gerekçesiyle Kızıldeniz’de bir ABD gemisinin füzeler ve kamikaze insansız hava araçlarıyla hedef alındığını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak’ta ABD ve Japonya’nın sunduğu, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarına derhal son verilmesini talep eden kararı kabul etti.

Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan ve Avrupa ile Asya arasında en kısa yolu sunan Süveyş Kanalı üzerinden küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si gerçekleştiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu